Kopriva: naravna čudežna rastlina, ki ščiti, čisti in krepi
Kopriva (Urtica dioica) – katera druga rastlina ima tak ugled kot ta skromna, a mogočna zel, ki kraljuje na naših travnikih? Že stoletja je cenjena kot zakladnica zdravja in moči. V ljudskem izročilu ima skoraj mitski status, danes pa tudi sodobna znanost potrjuje njene koristi, vednarc bodimo iskreni: kdo si med otroštvom ni prislužil pekoče »opozorilne klofute« med brezskrbnim sprehodom? Tisti znani žgečkljivi občutek ni naključje. V dlačicah koprive se skrivajo histamin, serotonin in acetilholin – naravni zaščitniki rastline. A prav v tej drobni obrambi se skriva njena neverjetna zdravilna moč.
Kopriva skozi zgodovino in mite
V starem Rimu so koprivo uporabljali za masaže, da bi prebudili krvni obtok in življenjsko energijo. Severni Evropejci so jo povezovali s strelo – simbolom nebeške energije in prenove.
Na Slovenskem so gospodinje že pred stoletji koprivo vpletale v pomladne kure za »čiščenje krvi« in kot dragoceno prvo zelenjavo po dolgi zimi.
Botanika in rastišča, kjer se začne zgodba moči
Kopriva je trajnica, ki uspeva povsod, kjer je zemlja bogata z dušikom – ob poteh, na travnikih in v gozdovih. Prepoznamo jo po štirioglatem steblu, nazobčanih listih in drobnih dlačicah, ki ob dotiku sprožijo svoj znameniti učinek.
Katere dele koprive uporabljamo?
Pri koprivi je skoraj vsak del rastline uporaben:
- Mlade vršičke in liste nabiramo spomladi in zgodaj poleti za čaje, tinkture in kulinariko.
- Korenine nabiramo jeseni, predvsem za podporo zdravju sečil.
- Semena zbiramo konec poletja kot tonik za vitalnost in energijo.
Zakaj je kopriva zdravilna?
Kopriva je prava biološka zakladnica: klorofil (»zelena kri« rastlin),vitamini C, A, K, B2,minerali: železo, kalcij, kalij, silicij, fitosteroli, flavonoidi, tanini.
Moderna fitoterapija priznava, da kopriva podpira naravno izločanje vode (blag diuretik), prispeva k zdravju sečil, pomaga pri vnetjih kože in sklepov, krepi odpornost in presnovo.
Uporaba koprive danes
Koprivni čaj – klasika za notranjo moč
Koprivni čaj je preprost in učinkovit način, da si povrnemo vitalnost:
Priprava:
1 čajno žličko posušenih kopriv prelijemo s 250 ml vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato precedimo.
Čaj nežno spodbuja delovanje ledvic, čisti telo in vrača občutek lahkotnosti – še posebej spomladi.
Sirup iz koprive – pomlad v steklenički
Sirup iz koprive je tradicionalni tonik za prebuditev telesa:
Recept:
100g svežih kopriv, 1 l vode, 1 kg sladkorja, sok 2 limon, pustite stati 24h, precedite in zavrite, nato napolnite v stekleničke
Rezultat?: naravna pomlad v vsakem požirku!
Tinktura koprive – koncentrirana moč narave
Priprava:
- Sveže liste prelijemo z domačim žganjem ali 70 % etanolom.
- Pustimo 3–4 tedne v temi, občasno premešamo, nato precedimo.
Tinktura je uporabna za podporo presnovi in sklepom ter kot pomoč pri slabokrvnosti.
Seme koprive – naravni energijski tonik
Ko konec poletja koprive dozorijo, naberemo njihova drobna semena:
Zakaj: ker krepijo odpornost, spodbujajo vitalnost, blagodejno delujejo na nadledvično žlezo.
Uporaba:
1 čajna žlička posušenih semen dnevno – v jogurtu, smutiju ali kar tako.
Korenina koprive – nežna skrb za moško zdravje
Jeseni nabrane korenine koprive so znane v tradicionalni rabi:za podporo zdravju prostate, za pomoč pri normalnem odvajanju seča.
Kopriva za sijoče lase in čisto kožo
Že naše babice so znale ceniti moč koprive za lepoto:
Za lase:2–3 žlice koprive prelijemo z 1 litrom vrele vode.Po pranju speremo lase s tem poparkom za volumen in sijaj.
Za kožo:ohlajen koprivni poparek nanesemo na obraz za nežno čiščenje in osvežitev.
Namig: Pred prvo uporabo naredite test na manjšem delu kože.
Kopriva v kulinariki – sveža moč na krožniku
Mlade koprive so prava kulinarična poslastica!
Uporaba: v juhah, pitah, omakah, polpetih, kot nadomestek špinače.
Recept za koprivno pito: poparjene koprive na hitro prepražimo s čebulo, dodamo skuto in jajca, zavijemo v testo in spečemo do zlato rjave barve.
Vedno uporabite mlade vršičke in jih pred uporabo blanširajte, da odstranite pekočino.
In še opozorila
Kopriva je mogočna rastlina, vendar tudi tukaj velja – vsega po pameti:
- Če imate težave z ledvicami ali srcem, uporaba koprivnih pripravkov ni priporočena brez posveta s strokovnjakom.
- Nosečnice in doječe matere naj koprivo uporabljajo le po posvetu z zdravnikom.
- Dolgotrajna uporaba koprive naj vključuje vmesne prekinitve.
Viri
- EMA: Herbal monograph on Urtica dioica.
- ESCOP Monographs..
- Bavcon Kralj, M., Kočevar Glavač, I. (2010). Zdravilne rastline na Slovenskem.
- Simonič, M. (2008). Uporaba prosto rastočih rastlin v prehrani in zdravilstvu.